HunHír.info

2018. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Jó magyarnak lenni

2017. július 29. 16:00
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Magyar_Szent_Korona.jpgKétféle ember van. Gyökérrel rendelkező és nem rendelkező. Nem rendelkező, magyarul gyökértelen. Miről ismerhető fel a gyökértelen? Arról, hogy neki semmi sem elég, neki semmi sem jó.

Itt vannak Európa szívében, fővárosunk közepén a világbajnokságok. Elszorul az ember szíve, elhomályosul a szeme, ha látja, hogy a világ legkülönfélébb országaiból a Duna partján, a világ alighanem legszebb Országházával szemben mutatják meg a mestersportolók, milyen a lélek és a test harmóniája Európa védőbástyája, Magyarország (II. Pius pápa szavai) egyik legszebb részén. Legalábbis annak, akinek vannak – gyökerei. Ámde aki nem, vagy alig sportolt, vajon van-e fogalma arról, hogy mint jelent huszonhét méterről ki tudja hány szaltós mélyrepülést végezni tökéletes gimnasztikai pontossággal, sőt a lehető legnagyobb testesztétikai tökéllyel?

Van, aki ilyenkor ül otthon a fotelben, vagy támasztja a sarki talponálló (valaha kocsma vagy „becsületsüllyesztő”) pultját és legalább annyit mond a mesterfogások láttán: „Bravó!” De vannak, akik ugyanezen helyeken (illetve bizonyos redakciókban) vagy hallgatnak a győzelmekről, vagy azok kapcsán másról sem óbégatnak, hogy mindez a cécó „mibe kerül”, hogy a reá fordított összegekből mindjárt rendbe lehetne hozni az oktatást, az egészségügyet – egyszóval bármit. Merthogy „az a zóbán kómány mire kőti a mi péndzünket”.

Az ötfogúak sajátos mentalitása ez. A gyökérteleneké. Lelkileg-szellemileg halottak ők, rettenetes emberek, akik sohasem dicsérnek semmit. Itt van róluk egy szösszenet – ráadásul nem is a mából, hanem 1938-ból:

„A magyar életben és főként a közéletben sajnálatos módon nagyon elszaporodnak azok a rettenetes emberek, akik sohasem dicsérnek semmit, akik nem bírnak és nem is akarnak sohasem csodálkozni; akik sohasem lelkesednek és soha sincsenek elbűvölve vagy elragadtatva semmitől. Ezek azok, akik félnek attól, hogy valamit megcsodáljanak, nehogy kitűnjék inferioritásuk. Félnek attól, hogy dicsérjenek valakit vagy valamit, mert attól rettegnek, hogy valahogy elárulják fogyatkozásaikat. Ezek azok, akik lerombolják mások lelkesedését és elragadtatását is azzal, hogy hideg és gúnyos álfölényt mutatnak. Pedig akiknek nem adatott meg sem a gyermek csodálkozó szeme, sem bámuló lelke, az sohasem fog az égig emelkedni!”

(Magyar Kultúra. Társadalmi és tudományos szemle. Főszerkesztő: Bangha Béla SJ. Felelős szerkesztő: Nyisztor Zoltán. 1938. január 20. Tollheggyel rovat (jegyzője Nyisztor Zoltán), 63. old.)

Nos, azok, akik most vagy hallgatnak a Duna parti sportcsodáról, vagy csámcsognak rajta, csupán két – ha úgy tetszik, merően földi – dolgot nem vesznek figyelembe. Először is azt, hogy egy ilyen alkalom mennyire fellendíti a Magyarország iránti érdeklődést. Egyre több turista lesz kíváncsi, hol történt a csoda. Egyre gyakrabban fognak ide rándulni, itt hagyva pénzüket, kapcsolatokat építve hazánkkal. „Melyik folyó mentén van is az a csodaszép neogótikus építmény, amivel szemben a sportolók felléptek? Vajon még minő műremekeket tartogat számunkra is e metropolisz?” – kérdezik majd. Másodszor, hogy a Magyarországon vívott győzelmeink mindnyájunknak szólnak, az olimpiának minden magyar sikere minden magyarra „átszáll”.Ha majd ugyanis azt mondják, hogy „magyarok” nyertek, akkor abba mindenki, aki magyar, benne lesz foglaltatva. Még – horribile dictu – az ötfogúak is.

Testedzés, lélekkultúra. A kettő egybefonódása a nemzeti élni akarás egyik záloga az ókori Hellász óta. Pláne Európában. A lényeg tehát, hogy ha egy magyar nyer, akkor az messze nem csak az ő egyéni sikereként könyveltetik el, hanem az egész nemzet sikereként. Persze ennek belátásához felnőtté kellene válniuk sokaknak, s megtapasztalniuk ilyen téren is, mennyire jó magyarnak lenni.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Egy új világrend felé - Tóth Gy. LászlóEgy új világrend felé
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 241 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Őseink Fényvallása - Bíró LajosŐseink Fényvallása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Ész és Hit - Czakó GáborÉsz és Hit
Könyv - Bolti ár: 2 730 Ft
Internetes ár: 2 321 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Auschwitz parancsnoka voltam - Martin BroszatAuschwitz parancsnoka voltam
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat