HunHír.info

2018. Ígéret hava 23. nap, Szabolcs napja.

Az első repedések Beneą kőtábláján?

2017. március 02. 10:38
Hunhír.info

benes-dek.jpgKellemetlen levelet hoz a postás a szlovák parlamentnek a Beneą-dekrétumokat megerősítő határozat elfogadásának 10. évfordulóján. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága – minden szlovák diplomáciai erőfeszítés ellenére – nem söpri szőnyeg alá a dekrétumok ügyét, sőt a szlovák parlament részére küldendő levélben felvetik a 2007-ben hozott határozat megváltoztatását is.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

A Petíciós Bizottság koordinátori ülése ma délután tanácskozott a Beneą-dekrétumokkal kapcsolatos petícióról, amelynek már a napirendre vétele ellen is kézzel-lábbal tiltakozott a szlovák diplomácia (mindent megtettek azért is, hogy a szlovák EU-elnökség alatt ne legyen botrány a dekrétumok ügyéből) és a szlovák EP-képviselők. A napirendre tűzést és a határozat elfogadását azonban ők sem tudták megakadályozni: az EP valamennyi frakciója támogatta Csáky Pál MKP-s európai parlamenti képviselő javaslatát.

A magyar EP-képviselő szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint az EP Petíciós Bizottsága által a szlovák parlamentnek címzett levélben nem csak a 2007-es, a dekrétumokat megerősítő határozat megváltoztatásának lehetőségét vetik fel, de felszólítják a törvényhozást arra is, hogy a cseh példát kövessék. A cseh parlament által még 1997-ben ratifikált német-cseh alapszerződésről van szó, amelyben a csehek kifejezték sajnálatukat a második világháború utáni, németekkel szembeni atrocitások, kitelepítések és a kollektív bűnösség elvének alkalmazása miatt.

A Petíciós Bizottság természetesen a világon semmire sem kötelezheti a szlovák parlamentet. Hogy mégis van jelentősége a lépésnek, mindennél jobban jelzi a szlovák diplomácia által az ügy lenyomására, eltusolására tett nem csekély erőfeszítés. Amire persze minden okuk megvan, hiszen a 2007-es parlamenti határozat lényegében egy időkapu volt a huszadik századba, annak is a legsötétebb éveibe.

A szlovák parlament 2007. szeptemberében fogadta el nagy többséggel (120 igen szavazattal, 20 nem ellenében – utóbbiak az MKP képviselői voltak) azt a határozatot, amely kerek-perec kimondta a Beneą-dekrétumok által keletkezett jogviszonyok megkérdőjelezhetetlenségét és érinthetetlenségét.

A Petíciós Bizottság lépése bár örömteli, Szlovákiában már csak azért sem lesz semmi esélye, mert az ország jelenlegi igazságügyi minisztere, a Most-Híd színeiben politizáló Lucia ®itňanská is megszavazta a dekrétumokat megerősítő határozatot.

felvidék.ma

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Káldeától Ister-Gamig I-II-III. - Badiny Jós FerencKáldeától Ister-Gamig I-II-III.
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 500 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Nagy Testvér figyel - Összeesküvés elméletek sorozatA Nagy Testvér figyel
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Jó vadászatot! - Ilosvay FerencJó vadászatot!
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 295 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat