HunHír.info

2018. Kikelet hava 22. nap, Horka napja.

Beérett a jobbikos javaslat Kárpátalján

2017. február 10. 16:32
Hunhír.info

A KárpátHír birtokába jutott információk szerint eredményes volt a Jobbik segítő szándékú kezdeményezése, ami azt a célt szolgálta, hogy a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (BMG) nemzeti jelentőségű intézménnyé váljék. 2017-ben már ez a tanintézet is felkerül a Bethlen Gábor Alap listájára, mint ahogyan a técsői líceum is

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

2016-hoz képest az idén négy új intézménnyel bővül a kárpátaljai székhelyű nemzeti jelentőségű intézmények listája.

A Bereg-vidéken méltán nagy népszerűségnek örvendő és kiváló oktatási eredményekkel rendelkező gimnázium nemzeti jelentőségűvé nyilvánítását a Jobbik javasolta. Szávay István, a legnagyobb magyar ellenzéki párt szakpolitikusa már régen a szívén viseli a kárpátaljai gimnázium sorsát, többször is kiállt az anyaországi támogatási rendszerből korábban mellőzött oktatási intézményért. Amikor például még senki sem törődött velük, 2013-ban — szerény eszközeihez mérten — a Jobbik alapítványa egymillió forinttal támogatta egy új, korszerű számítógépterem felszerelését.

A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője Vona Gáborral, a párt elnökével közösen tavaly ősszel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére küldött levelet, amiben kérték Kárpátalja egyik legjobb oktatási intézményének a nemzeti jelentőségű intézmények listájára való felvételét. Levelükben felhívták a figyelmet, hogy a gimnázium eredményei alapján Kárpátalja legjobb köznevelési intézménye, beiskolázási területe pedig nemcsak a beregszászi járásra, hanem a teljes megyére kiterjed.

Járási szinten az előző tanévben 105 első, második vagy harmadik helyezése volt tanulóinak, míg megyei szinten ez a szám évek óta 14 és 28 között mozog, miközben országos viszonylatban is hallatnak magukról az ott tanuló tehetséges diákok. Kollégium biztosítja a messzebbről érkező tanulók elhelyezését, amely azonban felújításra szorul. A mostani előrelépéssel ez a probléma is megoldódhat, és sikerül tervezhetőbbé, stabilabbá tenni az egyik legmeghatározóbb kárpátaljai tanintézet működését.

Visszatérve a nemzeti jelentőségű intézmények legújabb listájára. Kárpátaljai vetületben négy új név szerepel rajta, ezzel a tavalyi 15-ről 19-re nő a kiemelten támogatottak listája. A BMG mellett egy másik oktatási intézmény, a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum is felkerült. Ez teljesen logikus döntés, hiszen az összes többi egyházi intézmény rajta volt már, csak éppen a técsői nem. A másik két szerencsés KMKSZ-közeli. Új szereplő a listán a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány, valamint a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége.

Az intézmények mellett egy program is szerepel a nemzeti jelentőségű listán, éspedig a „Honfoglalási emlékhelyek megőrzése”. Ha az egész Kárpát-medencét nézzük, 2017-ben összesen 86 intézet és program szerepel rajta, hattal több, mint tavaly.

(KárpátHír nyomán)

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A célkeresztben: Magyarország - Frank FürediA célkeresztben: Magyarország
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 610 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Jaj, de lelkem nem tud felrepülni... - Netye Zoltán PálJaj, de lelkem nem tud felrepülni...
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmosz a magyar mesében - Vámos FerencKozmosz a magyar mesében
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

szavazás

Kire szavaz április 8-án?


Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat